г. Мінск, Сенніцкая вуліца, 53
E-mail: info@ggb.by Для грамадзян Беларусі: +375 (17) 220-69-84 +375 (33) 633-62-17
Для замежных грамадзян: +375 (33) 633-62-16
г. Мінск, Сенніцкая вуліца, 53
E-mail: info@ggb.by Для грамадзян Беларусі: +375 (17) 220-69-84 +375 (33) 633-62-17
Для замежных грамадзян: +375 (33) 633-62-16
Даведка:
+375 (17) 220-69-84 (для грамадзян РБ)
+375 (17) 392-32-53 (для замежных грамадзян)
Рэгістратура:
Прыёмнае аддзяленні
+375 (17) 220-63-96
Клініка-дыягнастычная лабараторыя
+375 (17) 220-66-86
Рэнтген-кабінет (мамаграфія)
+375 (17) 205-42-22
Аддзяленне анестэзіялогіі і рэанімацыі
+375 (17) 220-68-87 (пн-пт 14:00-15:00)
+375 (17) 220-66-79 (сб, нд, святочныя дні 14:00-15:30)
Маўрычава Ларыса Аляксандраўна
Намеснік галоўнага ўрача па медыцынскай частцы
Біч Аляксандр Ільіч
Галоўны ўрач
Ялінская Наталля Аляксандраўна
Намеснік галоўнага ўрача па медыцынскай экспертызе і рэабілітацыі
Бруцэлёз - зоонознае (перадаецца ад жывёл чалавеку) інфекцыйнае захворванне, якое характарызуецца множнымі механізмамі перадачы ўзбуджальніка, хвалепадобнай рэцыдывавальнай плынню, схільнасцю да хранізацыі, якое праходзіць з пераважнай паразай апорна-рухальнага апарата, сардэчна-сасудзістай і нервовай сістэм.
Узбуджальнікам бруцэлёзу з'яўляецца бактэрыя.
Існуе некалькі штамаў бактэрый бруцэл. Адны віды сустракаюцца ў кароў, іншыя - у сабак, свіней, авечак, коз і вярблюдаў.
Бруцелы здольныя працяглы час захоўвацца ў навакольным асяроддзі. У волкім малацэ, які захоўваецца ў халадзільніку, узбуджальнік бруцэлёзу захоўваецца да 10 дзён, у сметанковым алеі - больш за 4 тыдняў, у хатнім сыры - 3 тыдні; у сыраквашы, смятане - 8-15 дзён, у кумысе, у мясе - да 12 дзён; ва ўнутраных органах, касцях, мышцах і лімфатычных вузлах інфікаваных туш - на працягу 1 месяца і больш; у авечай воўны - ад 1,5 да 4 месяцаў.
У натуральных умовах у вільготнай глебе і ў гноі бруцэлы могуць перажываць звыш 2 месяцаў.
Важна памятаць, што ў замарожаных інфікаваных мясных і малочных прадуктах бруцэлы застаюцца жыццяздольнымі на працягу ўсяго тэрміна захоўвання.
Асноўнымі крыніцамі інфекцыі для чалавека з'яўляюцца хворыя бруцэлёзам авечкі, козы, буйную рагатую жывёлу, свінні.
Фактарамі перадачы інфекцыі чалавеку ад хворай жывёлы служаць сыравіну жывёльнага паходжання (воўну, пух, шкуры), мясамалочныя прадукты, інфікаваныя прадметы догляду жывёлы, экскрыменты і іншыя аб'екты, інфікаваныя бруцэламі.
Для заражэння чалавека бруцэлёзам характэрна некалькі шляхоў:
- аліментарны (пры ўжыванні мяса і малочных прадуктаў, атрыманых ад хворых бруцэлёзам жывёл і якія не прайшлі дастатковую тэрмічную апрацоўку);
- кантактны (пры кантакце з хворай жывёлай або сыравінай і прадуктамі жывёльнага паходжання);
- паветрана-капежны (пры ўдыханні пылу, якая змяшчае кантамінаваныя бруцэламі фрагменты воўны, гною, зямлі).
Інкубацыйны перыяд (перыяд ад моманту заражэння да з'яўлення клінічных сімптомаў) складае ад 1 тыдня да 2-х месяцаў. Пачатак захворвання суправаджаецца уздымам тэмпературы цела да 39-40 0 C (характэрны ўздымы тэмпературы ў вячэрнія і начныя гадзіны).
Агульныя сімптомы бруцэлёзу падобныя з сімптомамі грыпу:
Магчымы ўскладненні. Можа развіцца мясцовая гнойная інфекцыя костак і суставаў: артрыт, бурсіт, астэаміэліт. Магчыма развіццё эндакардыту (інфекцыя слізістай абалонкі сэрца або клапанаў) як самага цяжкага ўскладненні і прычыны смерці; паражэнне цэнтральнай нервовай сістэмы (менінгіт, энцэфаліт); абсцэс печані; запаленне селязёнкі.
Перанесены падчас цяжарнасці бруцэлёз можа стаць прычынай выкідка або заган развіцця плёну.
Прафілактыка бруцэлёзу:
Тэлефоны для грамадзян Беларусі:
+375172206984
+375 (33) 633-62-17
Тэлефоны для замежных грамадзян:
+375 (17) 392-32-53
Ёсць пытанні? Пытайце!